ChoiceCuts maakt gebruik van cookies, zo kunnen wij je beter van dienst zijn. Sluiten

ChoiceCuts
Sluiten

De ChoiceCuts van 2013

25
12 2013
12:01 - door Peter Pool

Welke games heeft ChoiceCuts dit jaar het koopadvies 'Ja' gegeven? Dit zijn de games die je dit jaar gespeeld moet hebben en eigenlijk gewoon in je kast moet hebben staan.

DMC: Devil May Cry
Ontwikkelaar: Ninja Theory
Uitgever: Capcom
Platform: PC, PS3, Xbox 360
Het jaar begon niet verkeerd met deze reboot bij Capcom’s hack & slash game. Weg zijn de witte lokken van held Dante, maar verder was alles wat de games zo goed maakte aanwezig. De reboot heeft zelfs nog een aardig verhaal te bieden, een aspect dat in vorige Devil May Cry’s toch minder goed uitgewerkt was. De kleurrijke game, vol met te verzamelen objecten, uit te breiden moves en te behalen uitdagingen is een plezier om te spelen. Alle kritiek ten spijt: DMC: Devil May Cry is een geweldige game die alleen aan Bayonetta zijn meerdere moet bekennen.

Bioshock Infinite
Ontwikkelaar: Irrational Games
Uitgever: Take-Two Interactive
Platform: PC, PS3, Xbox 360
Daar waar je bij andere games zit te wachten totdat je kunt schieten, is het in Bioshock Infinite bijna jammer. Niet alleen omdat de shooter mechanics het zwakste onderdeel is van de game, maar vooral omdat de game ons een prachtige wereld voorschotelt. Tel daar een goed verhaal bij op, waarbij een kritische kijk op religie en discriminatie niet wordt geschuwd en er ontstaat iets bijzonders. Dat de game een van die zeldzame games is waarbij de vrouw in nood nu eens niet een sta in de weg is, mag meer dan een prettige bijkomstigheid worden genoemd.

The Last of Us
Ontwikkelaar: Naughty Dog
Uitgever: SCEE
Platform: PS3
Neem het filmische van de Uncharted games, de desolate wereld van Fallout en de thematiek zoals je die tegenkomt in de hitserie The Walking Dead. The Last of Us gaat over mensen, het verval van de samenleving en alles wat dit met de overlevenden doet. De game weet een sterk verhaal te combineren met goed uitgewerkte survival horror en stealth elementen, waarmee een zeer verslavend stukje gameplay wordt voorgeschotelt. De personages zijn briljant uitgewerkt en worden personen om wie je daadwerkelijk gaat geven. The Last of Us is een kunstwerk!

Plants vs. Zombies 2: Its About Time
Ontwikkelaar: Popcap
Uitgever: Popcap
Platform: IOS, Android
Wanneer je een briljant eerste deel maakt, wat zo goed werkt door zijn eenvoud, ligt het gevaar op de loer dat het helemaal mis gaat in het vervolg. Popcap laat dat gelukkig niet gebeuren. Deze free to play game neemt ons mee in een reis door de tijd. Iets waardoor de ontwikkelaar de vrijheid krijgt om ieder tijdperk te voorzien van zijn eigen set aan uitdagingen, waar je de juiste planten tegenover moet zien te zetten. Iedere keer dat het frustrerend wordt, hoef je alleen maar in de spiegel te kijken om te zien wie er echt een potje van maakt.

Pikmin 3
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Platform: Wii U
De immer vrolijke wereld van de Pikmin kende nog nooit zo veel pracht en praal en uitdaging. Hoewel online gameplay vanzelfsprekend weer schittert door afwezigheid, is de zoektocht naar voedsel en het gebruiken van de verschillende Pikmin om deze te vinden weer goed in elkaar gezet. Zo goed dat het je hersenen laat kraken, zonder dat het frustrerend wordt. Het multitasken is een prima uitgewerkte volgende stap in de Pikmin evolutie.Voor Wii U bezitters die weer eens wat anders willen dan vrolijke loodgieters.

Diablo III
Ontwikkelaar: Blizzard
Uitgever: Blizzard
Platform: PS3, Xbox 360
Een goede console remake van deze old skool hack & slash role playing game. Een prima grafische presentatie, leuke en afwisselde klassen en een prachtige wereld vol monsters, zombies en demonen die jij terug naar de hel mag sturen. Ondertussen plunder je schatten en kerkers op zoek naar goud, betere wapens en kleding. Diablo 3 zal voor jongere spelers wellicht iets te ouderwets zijn, maar voor spelers van het origineel is het een feest van herkenning.

Grand Theft Auto V
Ontwikkelaar: Rockstar North
Uitgever: Rockstar
Platform: PS3, Xbox 360
Net wanneer je dacht dat Rockstar de ultieme game reeds had gemaakt in de vorm van Red Dead Redemption, komt de ontwikkelaar en uitgever met Grand Theft Auto V. Dit technische hoogstandje levert een levende wereld op waarin de verschillen per stadsdeel en woonsituatie uitmuntend in beeld zijn gebracht. Soms realitisch, soms karikaturaal, maar altijd vermakelijk. Ook qua thematiek durft GTA V weer een paar stappen verder te gaan. Waar Rockstar bij het uitbrengen van San Andreas nog voor de rechter kwam te staan vanwege de ‘Hot Coffee Mod’, overschrijdt het in deel vijf weer nieuwe grenzen. Marteling, seks en extreem geweld passeren de revue, zonder dat deze als verheerlijkend kunnen worden gezien.

Super Mario 3D World
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Platform: Wii U
Daar waar New Super Mario Bros U voelde als een haastig in elkaar gezette Mario game, bedoeld om Nintendo minnende gamers over de streep te trekken de nieuwe console van Nintendo aan te schaffen, voelt Super Mario 3D World aan als de game waar de ware Mario fanatici op hebben gewacht. De korte, doch creatieve levels zijn leuk om alleen te doorkruisen, maar kunnen een waar feest worden wanneer je ze met meerdere gamers tegelijk speelt. Ze vormen het kloppende hart van de game. Leuke toevoegingen zoals het kattenpak van de loodgieter, zijn vrienden en de aanstekelijke deuntjes maken het een must have voor iedere Wii U bezitter.

Assassin’s Creed IV: Black Flag
Ontwikkelaar: Ubisoft
Uitgever: Ubisoft
Platform: PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One
Daar waar Activision met hun Call of Duty games ieder jaar een variant op een eerdere CoD uitbrengen, lijkt Ubisoft in te zien dat copy/pasten een populaire franchise uiteindelijk de nek om draait. De ontwikkelaar lijkt ook te luisteren naar haar fans. Zoveel is duidelijk bij het spelen van Assassin’s Creed IV: Black Flag. De gameplay kent een sterke verslavende factor, waarbij je de game gewoonweg niet weg kunt leggen en grafische oneffenheden vergeeft.

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Platform: 2DS & 3DS
Lijkt het er in de eerste minuten van de game op alsof Nintendo weer een oude telg van stal heeft gehaald om haar vaste schare fans te bekoren, dan blijkt hierna al snel dat we hier te maken hebben met misschien wel een van de beste games voor de 3DS. Fraaie grafische vormgeving, uitdagende en vooral afwijkende kerkers, die je geheel naar eigen inzicht kunt betreden en onderzoeken. De prima uitgewerkte interface zorgt er voor dat je nooit ver uit je game-beleving wordt gehaald. Het maakt van The Legend of Zelda: A Link Between Worlds de game waar fans van de kleine link jaren op hebben gewacht.

Resogun
Ontwikkelaar: Housemarque
Uitgever: SCEE
Platform: PS4
Een simpel spektakel is waarschijnlijk de meest beknopte manier om Resogun te beschrijven. Het is een side scrolling shooter met een cylinder wereld en waanzinnige explosies. Vanaf het moment dat je Dualshock 4 ‘save the last humans’ tegen je roept, tot het moment dat je ruimteschip voor de laatste keer opgaat in een fraai, maar frustrerend stukje vuurwerk, is Resogun een verslavend werkstukje van de makers van, het onder andere minstens zo verslavende, Dead Nation. Het mooiste moment is wanneer je een level hebt gehaald en het spel armageddon aankondigt. Wat volgt is een waar digitaal vuurwerk. De must have voor vroege PS4 bezitters.

Need for Speed Rivals
Ontwikkelaar: Ghost Games
Uitgever: EA
Platform: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One
Need for Speed Rivals neemt het klassieke concept van de populaire race franchise en combineert dit met een constante online modus. De rem hoef je niet al te vaak in te drukken en wanneer je dat wel hebt moeten doen en je bolide te pletter rijdt, dan ziet dat er prachtig uit. Er zitten zelf wapens in de game die het spektakel compleet maken. Nee, Need for Speed Rivals doet geen gooi naar de kroon van de Forza’s en Gran Turismo’s. Het is gewoon een lekkere race game waar het plezier centraal staat.

The Walking Dead Season 2: All That Remains
Ontwikkelaar: Telltale Games
Uitgever: Telltale Games
Platform: PC, PS3, Xbox 360, IOS
De game pakt de draad weer op, daar waar we gebleven waren. Het belangrijkste verschil met het eerste seizoen is dat je nu in de huid van de jonge Clementine kruipt. Ze is niet langer het morele kompas voor iemand anders, maar staat er alleen voor. Dit geeft de game een geheel nieuwe laag spanning. Jammer alleen dat deze eerste aflevering van het eerste seizoen niet dezelfde onmogelijke keuzes kent die we gewend zijn van de serie. Daarvoor moeten we wachten tot het tweede deel, zullen we maar denken.

Sluiten
De ChoiceCuts van 2013Steelrising