ChoiceCuts maakt gebruik van cookies, zo kunnen wij je beter van dienst zijn. Sluiten

ChoiceCuts
Sluiten

De Kojima-conspiracy

09
04 2015
07:00 - door Peter Pool

Het was even schrikken toen de eerste geruchten opdoken dat Metal Gear's geestelijk vader Hideo Kojima in een vechtscheiding terecht was gekomen met de uitgever van zijn games Konami. Maar was zijn vertrek niet gepland en te verwachten?

De vriendelijke japanner roept namelijk al sinds Metal Gear Solid 2 dat hij andere dingen dan de serie wil doen, maar door druk van zowel uitgever Konami als de fans van de franchise maar door bleef gaan met het maken van steeds nieuwe Metal Gear’s. Is dit conflict een echt conflict of is het de uitweg die Kojima al jaren zocht. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain lijkt zijn magnus opus te worden waarna de tijd en ruimte zijn gekomen voor de goede man om andere en vooral nieuwe dingen te gaan ontdekken. Konami is eigenaar van de franchise en kan deze zonder schroom verder uitbouwen. Een win/win situatie dus.

Hoewel bovenstaand scenario aantrekkelijk lijkt voor Kojima is dit niet het geval voor Konami. Niet alleen had Kojima zich een jaar eerder publiekelijk verbonden aan Silent Hills, maar zijn naam stond ook voor een soort ‘must buy’ stempel voor veel gamers die de serie Metal Gear al jaren volgden. Het verwijderen van zijn naam van reeds verschenen games en nog te verschijnen games als Silent Hills veroorzaakt direct zorgen over de kwaliteit. Iets waar men bij Konami vast niet op zat te wachten.

Kojima daaraan tegen kan zijn handen in onschuld wassen. Er was een conflict, hij mag geen Metal Gear’s meer maken en mag ongetwijfeld geen uitspraken doen over zijn vertrek bij Konami vanwege afspraken tussen advocaten. Uit eerdere interviews rond The Phantom Pain heeft Kojima al aangegeven dat met deze game de cirkel rond zou zijn. Wederom hintend op een punt achter de loopbaan als Metal Gear-maker.

Maar toch….de half miljoen mensen die de japanse spelmaker volgen op Twitter hebben, op een tweet over de komende Mad Max-film na, niets meer vernomen van de man. Dit duidt op radiostilte die in acht wordt genomen omdat er op de achtergrond in schemerige kantoren door advocaten een strijd wordt uitgevochten over vertrekregelingen, het verhaal dat publiekelijk zal worden gemaakt en hoe het nu verder gaat met de afronding van The Phantom Pain. Bedenk daarbij ook dat de E3 aanstaande is en dat men daar natuurlijk de game wil tonen. Iets dat vast niet van een leien dakje zal gaan met dit conflict op de achtergrond.
De medewerkers van Kojima’s Kojima Productions zouden niet langer in dienst van Konami werken, maar als ZZP’ers de game afronden. Iets dat erop duidt dat deze crew in ieder geval met Kojima zal vertrekken wanneer zij hun werk aan Metal Gear V hebben afgerond. Konami zelf zou wijzigingen in haar management hebben doorgevoerd om zo een meer centrale productie structuur te creëren. Dit om ongetwijfeld minder macht bij haar studio’s te leggen en zo minder afhankelijk te zijn van gezichten zoals die van Kojima.

Wat er nu precies is gebeurd tussen Konami en diens raspaardje is onduidelijk. Wel is duidelijk dat we toekomstige Metal Gear-releases met enige voorzichtigheid zullen moeten betreden. De hand van de geestelijk vader zal gemist worden. Van Kojima kunnen we na tientallen jaren weer eens iets nieuws gaan verwachten. Ongetwijfeld filmisch van aard. Of het moet allemaal in scene zijn gezet als promotie van een nieuwe game. Dit lijkt erg onwaarschijnlijk, maar met Kojima weet je het nooit.
 

Sluiten
De Kojima-conspiracyElden Ring cover