ChoiceCuts maakt gebruik van cookies, zo kunnen wij je beter van dienst zijn. Sluiten

ChoiceCuts
Sluiten

Doodsbedreigingen: het nieuwe (ab)normaal

07
07 2020
10:00 - door Peter Pool

Doodwensen, bedreigingen en andere online narigheid omdat mensen het oneens zijn met de daden van het personage waar jij de stem van inspreekt. Moet kunnen toch?

Vroeger toen ik nog vrij jong was keken we met zijn allen naar Medisch Centrum West. Een soapserie over een inmiddels gesloten ziekenhuis in Lelystad waar iedereen het met elkaar deed en doktoren werden opgeblazen in hun auto’s. In de serie zat een personage genaamd Eric Koning gespeeld door Rob van Hulst. Rob, een jongen die in het dagelijks leven rondleidingen gaf op de Amsterdamse wallen maar in de serie de centrale hufter speelde. Hij deed zijn werk kennelijk zo goed dat mensen hem in de supermarkt woedend aankeken, uitschelden en soms zelfs een trap tegen zijn schenen gaven. De scheidingslijn tussen werkelijkheid en fictie bleek voor veel kijkers van de serie compleet te zijn weggevallen. We hebben het over eind jaren tachtig. 

Anno 2020 duikt er opnieuw een voorbeeld op waarbij mensen geen idee hebben waar de werkelijkheid eindigt en fictie begint. Actrice Laura Bailey die eerder de stemmen vertolkte van Kait Diaz in Gears 4 en 5 en Catwoman in Telltale’s Batman  wordt met dood en verkrachting bedreigd omdat zij de stem van Abby in The Last of Us Part II heeft ingesproken. De actrice zond dit weekend een tweet waarin ze enkele van de grove en vooral domme reacties onder elkaar heeft gezet. De industrie reageerde geschokt en betuigde hun medeleven met de dame. Terecht. Maar in wat voor wereld leven we wanneer een actrice wordt aangesproken op de daden van een personage in een game? In het geval van Rob van Hulst kun je nog redeneren dat hij letterlijk het personage van Eric speelde en dat daarom de grens voor sommige mensen vervaagde. In het geval van Laura hebben we het over een stem. Een stem die toch net even anders is dan de stem in haar dagelijks leven. Die weer net even anders is dan die van Kait of Catwoman. 

The Last of Us Part II maker en bedenker Neil Druckmann krijgt al sinds de lekken van een paar maanden geleden de nodige narigheid over zich heen. Zoals in mijn vorige artikel over de game komt dit niet uit een richting. Sommige fans zijn boos omdat hij een geliefd personage laat sterven. Anderen omdat de game homo- en transseksuele personages bevat. Er zijn zelfs mensen die het slecht trekken dat een vrouwelijk personage sterk en gespierd is. Deze mensen hebben vermoedelijk nooit van dames als Gina Carano of Ronda Rousey gehoord. Vrouwen die mij met 1 klap richting spoedeisende hulp zouden kunnen sturen. Maar hoewel veel van de commentaren richting Druckmann ranzig zijn, is hij een logischer doelwit dan een actrice die men 1 op 1 aanspreekt als het personage dat zij speelt. 

 

Jammer genoeg is het allemaal niet nieuw. Toen ik nog bij GameZ zat schreven we al nieuwtjes over de doodsbedreigingen aan het adres van Ninja Theory toen zij Devil May Cry’s Dante een ander uiterlijk gaven voor hun DMC: Devil May Cry. Alle veranderingen zijn moeilijk zo blijkt wel weer. Als ik heel eerlijk ben vond ik DMC: Devil May Cry leuker dan Devil May Cry 5 (doodsbedreigingen in de comments). Ik zou nog wel even door kunnen gaan want we bedreigen elkaar constant dood. Je kunt het zo gek niet bedenken of we klauteren achter een toetsenbord om via een social media kanaal ons misnoegen via een woorden diarree te uiten. Of het nu gaat over de hulp van Sinterklaas,  iemand aan een tafel in een talkshow of een personage in een videospelletje. Persoonlijk denk ik altijd: kijk het dan niet of koop het gewoon niet. Dan hoef je jezelf ook niet zo op te winden. Verder zou je denken dat er tegenwoordig voldoende manieren zijn om je uit te drukken zonder dat je hoeft te vervallen in het doodwensen en bedreigen van individuen. Maar goed, dat kost dan net even wat meer moeite om in een betoog je onvrede te uiten dan gewoon te roepen dat iemand dood moet. Dus lijken doodsbedreigen onderdeel te zijn geworden van het nieuwe (ab)normaal.

Sluiten
Doodsbedreigingen: het nieuwe (ab)normaalElden Ring cover