ChoiceCuts maakt gebruik van cookies, zo kunnen wij je beter van dienst zijn. Sluiten

ChoiceCuts
Sluiten

E3 2018 The good, the bad and the ugly

16
06 2018
06:00 - door Peter Pool

De E3 zit er op en dus is het tijd om de balans op te maken. Wat was er goed, wat was er slecht en wat was er gewoon lelijk?

The Good
Misschien wel het belangrijkste: heel veel cool en toffe games om naar uit te kijken de komende jaren. Damn, we hoeven ons niet te vervelen. Voor ieder wat wils en kwalitatief lijken er heel veel goede games aan te komen. Men vraagt zichzelf altijd af: wie won de E3? Dit jaar wonen wij, de gamers!

De oost europese studio’s schoppen kont en dat doet mij goed. Cyberpunk 2077 zal voor velen de game van de show zijn (en terecht als je zo de reacties leest). De makers van Metro Exodus doen goede zaken. Maar vergeet ook Fear the Wolves niet. Een meer volwassen invulling van de battle royale modus. Dan heb je nog Dying Light 2. Niet mijn game maar je kunt niet om de kwaliteit van het spel heen.

Japan is helemaal terug. De vorige generatie leken Japanse games op hun retour te zijn. Studios konden niet meekomen met de modernisering van games en de ontwikkeling er van. Daar is vandaag de dag nog maar weinig van de merken. From Software weet weer te overtuigen met Sekiro: Shadows Die Twice. Capcom toont voor het eerst in jaren echte spierballen. Niet die van Ryu in Streetfighter maar met de Resident Evil 2 Remake en Devil May Cry 5. Beide zien er geweldig uit en laten zien dat de ontwikkelaar/uitgever weet dat het met zijn tijd mee moet gaan.

Microsoft die investeert in nieuwe studio’s. Hoewel ik niet achter alle aankopen van het Xbox team sta, zitten er logische partijen bij. Het is natuurlijk heel logisch dat Microsoft de makers van de Forza Horizon serie koopt. Niet alleen maken ze games die mensen graag spelen, ze leveren ook. Om het jaar brengt de studio een game op de markt die goed wordt beoordeeld. Ninja Theory is een topper. Hellblade is geweldig, DMC is een topgame. Een studio van formaat. Minder snap ik van het aankopen van de makers van State of Decay. Het past in het toekomstbeeld van Phil Spencer maar een club die games uitbrengen met zoveel bugs...ik weet niet of je daar nu heel blij van moet worden. Al met al geeft Microsoft hiermee wel het signaal dat men vertrouwen heeft in gaming en hun probleem rond te weinig eigen producties serieus wil oplossen.

The bad
Het eeuwige gebrek aan release data van Sony. Hoeveel jaar nog moeten we naar prachtige trailers kijken van Death Stranding en The Last of Us part 2 voordat we misschien een keer een idee krijgen wanneer deze games in de winkels liggen? Jaar in jaar uit is het een worst die voor ons wordt gehangen. Hij ruikt lekker maar of je hem ooit zal proeven is de vraag met als volgende vraag: hoe lang ruikt het lekker voordat het gaat stinken?

Microsoft die nu al begint over een nieuwe console. We hebben godverdomme net een Xbox One X gekocht. Ga een keer games maken voordat je begint over een nieuwe Xbox. Ik snap dat Microsoft deze generatie de rug toe zou willen keren, aan de andere kant is de X een erg fraaie en vooral krachtige machine waar nog lang niet het onderste uit de kan is gehaald. Ga dat nu eerst eens doen voordat je begint over nieuwe consoles. Ik gok dat Phil zijn bedoeling was om duidelijk te maken dat dit voor Microsoft niet de laatste Xbox is maar of dit nu per se de handigste manier was...ik denk het niet.

Nintendo’s gebrek aan knallers. Ik weet het fanboys, ze hadden een Smash Bros dus zijn jullie gelukkig. Dat is prima. Maar stel nou dat je een Switch hebt en niet zo’n fan bent van de standaard games van Nintendo? Waarom geen update over Metroid Prime 4 of een blik in de keuken bij Platinum Games die hard aan het werk zijn aan Bayonetta 3. Gemiste kans die zelfs direct invloed had op de beursgang van Nintendo’s aandelen. Het ligt dus niet alleen aan mij.

The ugly
Wat ik het meest vreselijk vind is het meten met 2 maten. Microsoft wordt gekielhaald door websites en vooral Youtubers omdat men nog steeds niet voldoende eigen games heeft en dat gamez zoals Gears 5 meer van hetzelfde zijn. Wanneer Nintendo echter slechts een spel heeft die ook nog valt onder hun 3 belangrijkste games: Mario springt, Mario rijdt en in dit geval Mario vecht is het geweldig. Je kunt veel zeggen van Nintendo maar origineel zijn ze niet (meer). Je kunt wat mij betreft niet de ene partij afmaken en de volgende de hemel in prijzen.

Verder stoor ik mij in de blinde haat van vooral veel Youtubers voor EA en dan vooral jegens Anthem. Je hoeft de game niet tof te vinden of shared world games überhaupt leuk te vinden maar om het klote te vinden alleen omdat het onderdeel is van EA is diep triest en erg gemakzuchtig. Beoordeel het spel. Niet de makers of uitgever.
 

Sluiten
E3 2018 The good, the bad and the uglyCall of duty Modern Warfare 0001