ChoiceCuts maakt gebruik van cookies, zo kunnen wij je beter van dienst zijn. Sluiten

ChoiceCuts
Sluiten

Een brei van abonnementen wacht op ons

23
07 2019
12:00 - door Peter Pool

Naast een Xbox Live en PlayStation Plus abonnement zijn er diensten als EA Origin, Xbox GamePass en PlayStation Now. Het ziet er naar uit dat gamers na de strontvervelende 'lootboxes' nu kunnen rekenen op abonnementsmodellen in games. Hoog tijd om de vraag te stellen: hoeveel abonnementen is wenselijk?

Weet je nog dat we met zijn allen heel boos waren toen de Xbox One werd aangekondigd en ergens stond dat jouw games stiekem niet van jou zouden zijn? Dat is nu het geval met alle abonnementen. Als je nu Fallout 4 speelt via Xbox GamePass en Bethesda trekt de game terug dan zit er voor jou niets anders op de game los aan te schaffen. Bij Google Stadia kun je games kopen. Krijgt Google echter ruzie met Ubisoft en jij hebt Assassin”s Creed Odyssey gekocht dan heb je toch wel een klein probleempje. Hoewel Google het ontkent, pis je dan behoorlijk naast de pot. 

Dat probleem kunnen we nog iets verder oprekken. Google staat niet bekend om zijn lange adem. Google + en Google Glass zijn behoorlijk dood. Wat nou als jij een berg games gekocht hebt via Stadia en Google trekt de stekker uit het project. “Houston we have a problem”. En nee, dit is niet ondenkbaar. Dan is er nog de berg aan abonnementen. Console gamers hebben te maken met Xbox Live en PlayStation Plus en Nintendo Switch Online. Dan krijg je hier en daar een gratis game, de mogelijkheid om online te spelen en in sommige gevallen gebruik te maken van Cloud saves. 

Wil je echter gebruik maken van GamePass en/of PlayStation Now dan is dat dus een apart abonnement. Wil je gebruik maken van EA’s Access dan kost dat extra. Maar laten we ook de verschillende season passes van games als Fortnite, Apex Legends en Destiny niet vergeten. Gamen was al een redelijk kostbare hobby maar wanneer je alles bij elkaar optelt wordt het nog een stuk duurder en vooral een brei van abonnementen waar niemand nog enig overzicht in heeft. Oh en Destiny, die game die jij voor de prijs van een normale game hebt gekocht, is dus niet van jou. Je huurt hem. Dat dit geldt voor ‘gratis’ games als Fortnite of Warframe is nog te begrijpen maar in het geval van Destiny is dit toch wel behoorlijk zuur. 


Voorlopig zullen het aantal abonnement als paddestoelen uit de grond schieten. Ik verwacht dat de eerste jaren van de PS5 en Xbox Scarlet een uitdaging worden voor ons gamers. Laten we hopen dat dit niet normaal wordt zoals lootboxes en microtransacties dit wel zijn geworden. Of het lanceren van games die nog niet af zijn (denk aan Destiny, Anthem of Fallout 76). Ik kan er vast nog wel wat bij verzinnen maar laat ik dat maar even parkeren. Je snapt wat ik wil zeggen. Een negatieve trend om in de gaten te houden.


Sluiten
Een brei van abonnementen wacht op onsElden Ring cover