ChoiceCuts maakt gebruik van cookies, zo kunnen wij je beter van dienst zijn. Sluiten

ChoiceCuts
Sluiten

Gears 5 heeft een toffe campagne maar is gamer onvriendelijk

10
09 2019
06:00 - door Peter Pool

Gears 5 is met open armen ontvangen door de game pers en influencers. Dit is slechts deels terecht.

Laten we direct met de deur in huis vallen. Horde mode is nog steeds alleen speelbaar wanneer je een Xbox Live abonnement hebt. Na alle kritiek na Gears of War 4 spuugt Microsoft keihard in het gezicht van de spelers. Volstrekt onnodig en een belachelijke manier om mensen te dwingen om lid te zijn van Microsoft’s online service. Ik wilde horde even proberen via splitscreen op de bank maar dat mag dus niet via Phil Spencer en zijn bende dieven. Belachelijk. Ik ben altijd lid geweest van Xbox Live maar heb het op een gegeven moment laten verlopen omdat ik de Xbox nog maar nauwelijks aan raak. Het gebrek aan exclusieve games motiveert niet om mijn band met Xbox te onderhouden. Dat ik nu op een dergelijke manier gedwongen zou zijn om weer lid te worden is echt een dieptepunt. 

Eeuwig zonde aangezien ontwikkelaar The Coalition een fraai werkstuk heeft ingeleverd met Gears 5. Qua looks kan de game moeiteloos de strijd aan met Sony’s betere exclusieve games om alleen haar meerdere te moeten bekennen aan de echte kampioenen als God of War. Zeker geen schande. De game is prachtig en kleurrijk. Waar de eerste Gears of War game ooit vrij grijs was en de derde behoorlijk bruin knalt Gears 5 van je scherm. The Coalition is duidelijk een van de studios die de Unreal Engine weet uit te wringen.Ook qua performance. De game loopt 60fps op mijn Xbox One X en dat alles in 4k mag knap worden genoemd. 

Gears 5 heeft een interessant verhaal dat je verder zul willen spelen om te kijken hoe het verder gaat, betere ontwikkeling van de personages en sterke gameplay. Kait is een leuke hoofdrolspeelster terwijl de eeuwig grommende Mrcus Fenix de stiekeme ster van de game blijft. Het experiment van de meer open levels in de gamewereld is deels geslaagd. De game vult de wereld te weinig om de open levels echt waarde te geven. Het eerder aangehaalde God of War verborg overal mini puzzels en dingen om te verzamelen en middels het Metroidvania gehalte van de game ontdekte je steeds meer van de levels. Niets van dit alles in Gears 5. Wellicht iets dat The Coalition in een Gears 6 verder uit kan bouwen. Verder is Gears 5 meer Gears. Het is onzinnig, ultra gewelddadig en luidruchtig. Of te wel; leuk om te spelen. Net als Predator een toffe film is om soms te kijken. 


Gelukkig maar want, los van de Forza games, heeft Microsoft natuurlijk weinig te bieden gehad deze generatie. Als iemand mij zou vragen welke games hij of zij zou moeten kopen bij Xbox dan kom ik niet verder dan Sunset Overdrive en Gears of War Ultimate Edition (ik ben geen fan van race games dus wanneer iemand daar van houdt zou ik ze zeker aanraden gezien de positieve reviews). Nu zullen veel Xbox fanboys zeggen dat mijn kritiek op Xbox allemaal onzin is omdat Game Pass alles goed maakt. Ik ben het met je eens dat de value for money prima is. Ik ben alleen old skool. Ik koop nog steeds een fysieke game. Ik wil ze over 10 jaar weer aan kunnen zetten en spelen. Dan kan dus maar deels met een game als Gears 5. Als Microsoft de servers over een paar jaar offline haalt, dan kun je dus nog wel de campaign spelen maar niet horde mode. Belachelijk. Bah. 

Een triple A flag ship game zou hierboven moeten staan. Helaas. Gears 5 doet een aantal dingen heel goed maar doet minstens zoveel fout. Zeker nu gebleken is dat de game gelanceerd is met veel online problemen. De beta van deze zomer heeft kennelijk niet mogen baten en ook de ervaring die de studio heeft opgedaan met Gear of War Ultimate Edition en Gears of War 4 lijken onvoldoende. Tel daar de overbodige microtransacties aan toe en dit zorgt voor een optelsom waarbij ik de game prijs voor zijn campagne en look & feel maar terug naar de tekentafel stuur voor haar misbruik van Xbox Live en de vele opstartproblemen in haar online elementen.

Sluiten
Gears 5 heeft een toffe campagne maar is gamer onvriendelijkGhost of Tsushima WP 002