ChoiceCuts maakt gebruik van cookies, zo kunnen wij je beter van dienst zijn. Sluiten

ChoiceCuts
Sluiten

Grand Theft Auto V breekt sales records!

29
09 2013
05:05 - door Peter Pool

Rockstar's laatste meesterwerk heeft op de eerste dag alle verkooprecords gebroken. De game leverde ontwikkelaar Rockstar North en uitgever Rockstar op de eerste dag 800 miljoen dollar op, een kleine 600 miljoen euro.

Om je een beeld te geven; het vorige record was in handen van ontwikkelaar Treyarch en uitgever Activision Blizzard met diens game Call of Duty: Black Ops II die 500 miljoen dollar opleverde op de eerste dag dat hij in de winkel lag. De geschatte opbrengsten van CoD Black Ops 2 worden geschat op ruim 1.5 miljard euro. Grand Theft Auto IV bracht 315 miljoen op toen hij in de schappen kwam te liggen in 2008 en zit vandaag de dag ook rond de 1.5 miljard dollar.

Marketing was overal
Los van de overweldigende marketing campagne die Rockstar op de wereld los liet, in Nederland werden alle grote game-sites vol gezet met reclame, werd nieuwssite Nu.nl een dag voorzien van een achtergrond van GTA IV, hingen er posters en werd zelfs de cover van de Veronica gids gekocht, is natuurlijk ook de afzetmarkt aanzienlijk vergroot doordat het aantal verkochte consoles dagelijks wordt verhoogd.

Dit is waarschijnlijk ook direct de reden dat de game niet wordt uitgebracht voor de nog te verschijnen PlayStation 4 en Xbox One; de afzet markt is gewoonweg niet interessant genoeg in het eerste levensjaar. Het is nu wachten tot november wanneer het nieuwste deel van Activision Blizzard’s Call of Duty in de winkels ligt, genaamd Call of Duty Ghosts.

De pc heeft de kampioen
Dit is niet de eerste keer dat Rockstar de positie van best verkochte game opeist. Zo is Grand Theft Auto: San Andreas de best verkochte PlayStation 2 game met ruim 20 miljoen verkochte exemplaren en met een geschatte opbrengst van ruim 900 miljoen dollar. Ook San Andreas kwam uit in de laatste fase van de levenscyclus van deze console.

Het meeste geld wordt ondanks alle verhalen verdient op de pc door een game uit de stal van Activision Blizzard namelijk World of Warcraft. De game heeft in zijn lange levenscyclus ruim 10 miljard euro opgeleverd.

 

Sluiten
Grand Theft Auto V breekt sales records!Elden Ring cover