ChoiceCuts maakt gebruik van cookies, zo kunnen wij je beter van dienst zijn. Sluiten

ChoiceCuts
Sluiten

Het is knap hoe saai EA is

19
06 2020
07:00 - door Peter Pool

Een paar jaar geleden werd iedereen nog boos op EA vanwege hun lootboxes. Nu weet je amper dat een van de grootste game uitgevers bestaat.

Toch was het EA baas Andrew Wilson die met zijn voorwoord dacht duizenden extreem rechtse, vooral racistische idioten het licht te doen zien. Net als talloze vervelende semi bekende Nederlanders vond Wilson het nodig om een plichtmatig praatje te houden waarin de boodschap samengevat: racisme is slecht was. Ik heb een vaag vermoeden dat de eerder genoemde duizenden idioten in werkelijkheid weinig onder de indruk waren van zijn babbel. Het moet dan ook echt als een praatje voor de bühne zijn geweest. Oh, oh wat gaat EA zijn best doen om racisme te bestrijden. Mijn vraag is dan waarom nu? Waarom niet tien, twintig of dertig jaar geleden? Juist. Omdat het nu van hem verwacht wordt. Het is een marketing speech. Soms spreken daden harder dan woorden Andrew. Soms is het beter je bek dicht te houden en gewoon je nieuwe spelletjes te tonen. 

Daar schoot EA namelijk erg in te kort. Waar was de Mass Effect Trilogie remake? Had die niet meer op zijn plek geweest dan Wilson’s geouweneel? Het had de kijker in ieder geval een stuk enthousiaster gemaakt dan een praatje over Apex Legends of wederom een anti racisme verhaal van iemand van de makers van The Sims. Of het nu gaat om Claudia de Breij of mensen die werken voor EA. We hebben jullie niet nodig om te weten dat racisme slecht is. Wat gaan jullie volgend jaar vertellen? Vuur is heet? Drugs zijn slecht? Luister naar wat Ricky Gervais zei tijdens zijn laatste Golden Globes openingsspeech. Oh en nu ik toch bezig ben: laat die Greg Miller de volgende keer ook maar lekker zitten bij KindaFunnyGames. De gegil en niet leuke grappen voegen niets toe. Kijk naar Sony. Weinig koppen en beeld. De de mensen die in beeld komen genieten het vertrouwen van de spelers. 


Gelukkig had EA nog Star Wars Squadrons op het menu staan in de vorm van een korte gameplay montage. Leuk voor Star Wars liefhebbers. Ik ben er altijd een geweest maar heb na de Rise of Skywalker de conclusie getrokken dat Disney Star Wars voorgoed heeft verpest dus ik laat hem even aan mij voorbij gaan. Het ziet er allemaal prima uit en fans zullen hier naar uit kunnen kijken. Hoe groot het verschil echter is tussen deze game en de ruimte battles in Star Wars Battlefront 2 moet nog maar blijken. Los van hoeveel lootboxes of andere meuk er plotseling worden toegevoegd aan de game. 

De kleine games zullen ongetwijfeld leuk worden maar geen enkele wist echt mijn aandacht op te eisen. Het sportspel laat ik ook aan mij voorbij gaan. Dan stond men nog even vluchtig stil bij de games die in ontwikkeling zijn voor de PS5 en Xbox Series X. Hierbij waren luttele seconden te zien van een boom uit de toekomstige Dragon Age game. Hier was het internet het meest enthousiast over. Noem me cynisch maar na Mass Effect Andromeda en Anthem moeten we toch voorzichtiger gaan zijn met het vertrouwen dat we nog hebben in een Bioware als Studio. Dan is er nog het nieuws dat een stapel oude games richting Steam komen. Leuk voor pc gamers dat ze nu eindelijk Titanfall 2 kunnen spelen. Blijft een top game maar Dead Space 3? Niet bepaald de beste van de serie.


Kortom, na het zien van EA’s presentatie was het wederom de vraag die ik mij ieder jaar vraag: waarom heb ik hier naar gekeken? Waarom kan een club als Electronic Arts niet een goede show neerzetten? Ze hebben voldoende goede studio’s. Genoeg games waar mensen WEL naar uit kijken. Waar was Vince Zampella? Respawn Entertainment heeft met Titanfall 2, Star Wars Jedi Fallen Order en Apex Legends de beste games voor EA van de laatste tien jaar afgeleverd en zorgt er voor dat de uitgever nog enige credibility over heeft na de vele uitglijders van de laatste jaren.

 

 

 

 

 

Sluiten
Het is knap hoe saai EA isElden Ring cover