ChoiceCuts maakt gebruik van cookies, zo kunnen wij je beter van dienst zijn. Sluiten

ChoiceCuts
Sluiten

Hoogmoed komt voor de val

18
06 2013
10:05 - door Peter Pool

Op de een of andere manier kunnen consolebouwers hun nieuwste consoles niet overtuigend presenteren. Toegegeven, Sony heeft prachtig het momentum naar zich toegetrokken maar hun winst was natuurlijk voor een groot gedeelte toe te schrijven aan het gestuntel van Microsoft. Daarnaast vond men in Mark Cerny een geloofwaardige vaandeldrager die ook nog eens de gun factor in zijn voordeel heeft.

Laten we beginnen met Mark Cerny. Hoewel volwassen en een technicus spreekt Mark Cerny de taal van gamers. De man zit al jaren in deze industrie, kleed zich als de mensen in de zalen waar men presenteert en spreekt vriendelijk en enthousiast over de tot stand koming van de PS4.

Dit in schril contrast met de dame en heren die de Xbox One presenteerden. HIer stonden geen gamers. Dit waren geen enthousiastelingen over hun product. Hier stonden bestuurders met een speech die meer gericht leek op de eigen parochie dan op de kritische wereldpers. De vragen die men weken van te voren hadden kunnen zien aankomen werden niet vernuftig gepareerd. Het werd een moeras waar zelfs mensen met een rappe tong als de van Sony afkomstige Phil Harrison niet meer uitkwamen.

Hoe anders was het toen in 2005 de Xbox 360 werd aangekondigd. Na een korte teaser introductie bij MTV onder begeleiding van muziek van The Killers, werd de nieuwe console aan de pers gepresenteerd in Los Angeles. Daar stonden Robbie Bach (de man in pak), J. Allard (de vlotte jongen) en Peter Moore (de industrie titaan) samen op een podium. In een goed geregisseerde presentatie werd de Xbox 360 aan de man gebracht. Waar waren dergelijke figuren nu? Dacht men bij de reus Redmond dat het merk Xbox dusdanig sterk was geworden dat het zichzelf zou verkopen? is er sprake van ‘hoogmoed komt voor de val’?

Hoe de saaiste man ter wereld een held werd
Zoals eerder gezegd was de wind die Sony in de zeilen had voor een belangrijk deel afkomstig van het gestuntel van Microsoft. Wanneer iemand met de uitstraling van een Jack Tretton, die vast een hele lieve vader is maar verder de uitstraling heeft van een stapel natte kranten de held van de E3 2013 wordt, gaat er iets mis. De goede man wist ook niet zo goed wat hem overkwam. Hij was gewend dat de helft van de zaal normaliter bij zijn presentaties bezoek van Klaas Vaak had gehad, stond voor de verandering op de banken. Dit resulteerde op een schattig giechelende Jack Tretton.

Sony heeft duidelijk doorgehad dat men te vaak de pas is afgesneden door Microsoft in de levenscyclus van de PS3. Sony heeft gezien hoe Nintendo uit het niets hun Wii een mainstream hype wist te maken. Sony waande zich onverslaanbaar door het succes van de PlayStation 2 en begon daardoor met een achterstand toen nummertje 3 in de winkels lag. Dit was hun moment waarbij de hoogmoed voor de val kwam.

Nu werden de mouwen opgestroopt en heeft men er alles aangedaan om de PlayStation 4 te hypen. Men heeft via agressieve marketing Microsoft de pas afgesneden op de meest cruciale momenten. Nintendo heeft zichzelf vrijwel buitenspel gezet waardoor zij op dit moment niet meer een bedreiging vormen voor het gevecht tussen de Amerikaanse en Japanse console bouwers. Het resultaat is dat de eerste lichting PlayStation 4’s al maanden is uitverkocht terwijl Microsoft hun console niet eens in Nederland en België in de schappen legt op de dag van de Europese lancering, Of Sony de positieve vibe weet vast te houden in de eerste jaren van de levenscyclus van de PlayStation 4 moet vanzelfsprekend nog blijken, maar op dit moment heeft men duidelijk de beste kaarten in handen.

Sluiten
Hoogmoed komt voor de valCall of duty Modern Warfare 0001