ChoiceCuts maakt gebruik van cookies, zo kunnen wij je beter van dienst zijn. Sluiten

ChoiceCuts
Sluiten

Is Red Dead Redemption 2 de grootste teleurstelling van deze generatie?

15
07 2019
15:00 - door Peter Pool

Er zijn van die games waar je jaren naar uitkijkt die wanneer ze uitkomen alles zijn wat je gehoopt had. Ik noem God of War, The Witcher 3: Wild Hunt en The Legend of Zelda: Breath of the Wild als voorbeelden. Soms gaat een game echter ook lelijk op zijn bek wanneer hij eindelijk de finishlijn bereikt. Red Dead Redemption 2 is voor mij zo'n titel.

Ik was een fan van Red Dead Redemption. Als ik eerlijk ben vond ik RDR vele malen leuker en boeiender dan alle Grand Theft Auto’s. Dat is natuurlijk heel subjectief. Heel veel meer mensen vinden GTA nog steeds een van de beste games op de markt. Je hoeft alleen maar te kijken hoe goed GTA V iedere maand nog verkoopt. Maar ik wilde geen gangster verhaal met allemaal vervelende familieleden met wie ik yoga oefeningen moet doen. Ik wilde als stoere cowboy op een paard het wilde westen aandoen. Ik was dan ook in mijn nopjes toen Rockstar de eerste teaser van Red Dead Redemption 2 los liet op de wereld. 

Na lang wachten en een handjevol trailers was het een paar jaar later dan zover. RDR2 kwam uit. Ik ging er maar eens goed voor zitten. En verdomd. De game ziet er prachtig uit. Wat echter vrij snel opvalt is de gedateerde en stroeve gameplay en daarnaast hoe beperkend de game was voor een open wereld. Om met dit laatste te beginnen. Probeer eens in een missie de vijand in de flank aan te vallen zonder dat het spel je daar specifiek om vraagt. Het is direct ‘mission failed’. Daar waar andere open world games je de vrijheid geven om een missie op jouw manier te spelen, beperkt Rockstar je bijna zo erg dat de missies misschien beter op rails hadden kunnen worden gespeeld. Voor hen is de manier hoe het verhaal in beeld wordt gebracht vele malen belangrijker dan game beleving.


Dit laatste geldt dan ook direct voor de eerdere door mij aangehaalde punten. Er is niet heel veel veranderd in de gameplay van Red Dead Redemption en GTA V en deze RDR2. Alles voelt zwaar, stroef en gezocht. Het is gewoon niet leuk om te spelen. Nu zijn er natuurlijk mensen die juist dit wel waarderen maar ik durf er gif op in te nemen dat het gros van de mensen zeer teleurgesteld is in de gameplay van de game. Ik laat alle frustratie rond Red Dead Online heel even buitenbeschouwing. Daar kun je een heel apart kritisch stuk over schrijven.


Red Dead 2 verkoopt minder dan GTA V. Dat heeft echter meer te maken met de thematiek van het wilde westen dan met de kwaliteit van de gameplay. Het is echter volstrekt idioot dat vrijwel alle media de game cijfers geven die je doen geloven dat de game perfect is. De game is prachtig. De game is sfeervol. De game heeft sterke personages, de game heeft een aardig verhaal. De game is echter niet leuk om te spelen. Is dat niet de essentie van een game? Dat het leuk is om te spelen...en is het daarom per definitie onmogelijk om de game als bijna perfect te benoemen? En is het daarom niet gewoon de grootste teleurstelling van deze generatie?

 

 

Sluiten
Is Red Dead Redemption 2 de grootste teleurstelling van deze generatie?Evil West