ChoiceCuts maakt gebruik van cookies, zo kunnen wij je beter van dienst zijn. Sluiten

ChoiceCuts
Sluiten

Sony zou meer naar Apple moeten kijken en minder naar Microsoft

10
07 2020
09:00 - door Peter Pool

We wachten en wachten en wachten...terwijl de wereld in brand staat.

Ik weet niet hoe het zit met jou, maar ik word een beetje moe van het pokerspel van Sony en Microsoft. Beiden kijken met Argusogen naar elkaar en durven hun hand niet te laten zien. Dat is aan de ene kant begrijpelijk maar aan de andere kant heeft het iets kinderachtigs en onzekers. Ik heb het dan voornamelijk over de prijs van de PS5 en de Xbox Series X. Als we zo doorgaan dan weten we, als we geluk hebben, een week voordat beide consoles op de markt komen hoe groot de schade aan je banksaldo zal zijn. Ik snap dat de belangen groot zijn maar je zult een keer iets moeten vertellen aan je potentiële kopers. 

Je kunt veel zeggen over Apple maar die gooien gewoon een nieuwe telefoon, laptop en wieltjes voor een computerkast in de winkels en hangen daar een exorbitant prijskaartje aan zonder blikken en blozen, zonder dat ze zich erg veel zorgen lijken te maken om de concurrentie. Sony is de dominante partij op dit moment. Het moet meer vertrouwen hebben in haar merk, haar studio’s en haar producten. Ja de prijs is zeker een factor maar Sony heeft met PlayStation de grootste en spraakmakende games van de afgelopen jaren uitgebracht. Of het nu gaat om het briljante Bloodborne, het meesterlijke God of War of een spel als The Last of Us Part 2 waar iedereen en zijn moeder een mening over heeft. Sony bepaalt het gesprek van de dag. Moet het zich dan blind staren op een nieuwe Halo? Ongetwijfeld een goede game maar is het genoeg? Diezelfde Halo is speelbaar op de huidige generatie Xbox consoles. We weten al dat alle andere games pas over enkele jaren uitkomen. Is de Xbox dan nog steeds zo’n grote dreiging?

Daarnaast is het duidelijk dat Microsoft veel meer gaat leunen op haar GamePass model. Net als Netflix is kwaliteit minder belangrijk dan kwantiteit. Denk aan games als de laatste Crackdown, Sea of Thieves en Minecraft Dungeons. Geen vreselijke games. Ook geen toppers. Nergens spraakmakend of bijzonder. Microsoft is dominant met racegames maar verder heeft het meerdere ballen laten liggen deze generatie. In mijn eerdere stuk waarin ik mijn twijfels uitte of ik de Xbox Series X in huis zou halen vroeg ik mij al hardop af welke ‘must have’ games er onder de Xbox vlag zijn verschenen deze generatie. De Gears games zijn prima maar voelen als meer van hetzelfde. Halo is de weg volledig kwijtgeraakt onder leiding van 343 Industries, Rare is een schim van de studio die het ooit was en de titels die wel goed waren respectievelijk Titanfall en Sunset Overdrive zijn opgekochte exclusives van studio's die inmiddels door EA en Sony zijn opgekocht. 


Ik geloof dat Ninja Theory en Obsidian toffe games aan het maken zijn. 343 moet met Halo Infinite nu eindelijk een goede Halo afleveren en de nieuwe studio van Microsoft, The Initiative zal ongetwijfeld met iets leuks komen gezien het talent wat naar die studio is gehaald. Maar toch. Het blijven Halo, Forza, Gears en misschien Fable die de gamers moeten overhalen een Xbox te kopen. Games die sterk haar wortels in het verleden hebben liggen. Is Halo niet ingehaald door de actualiteit van een game als Destiny? Gears zit gevangen in haar eigen stramien. Iedere grote verandering wordt verworpen door de fanbase waardoor de serie niet kan evolueren. Fable zou iets leuks kunnen doen maar moet het opnemen tegen krachtpatsers als Cyberpunk, Elden Ring, Baldur's Gate en een game van Bethesda als die ooit weer het licht zien.  Misschien moet Microsoft stoppen met Xbox als hardware en vooral hun GamePass gaan pushen via pc, Switch en ja de PS5. Het past gewoon veel beter bij het bedrijf die ze zijn. Microsoft verkoopt software oplossingen. Of het nu gaat om een operating system, een cloud oplossing, Office of Skype. Hardware doen ze er bij. Zelf schrijf ik dit stuk op een Surface Pro en ben daar heel tevreden mee dus niets ten nadele van die hardware maar het is gewoon niet hun core business.


Maar goed, Sony moet zich niet zo aanstellen. Wanneer ze achter hun product, de PS5, staan dan moet je hem ook een prijs durven geven. Iedereen gaat er al vanuit dat de disc versie 499 gaat kosten en de disc loze variant 399. Heel spannend is het dus niet. Gaat Microsoft hieronder zitten? Vast. Komen ze met een aantal toffe games op de proppen? Vast. Is het genoeg om alle gamers die met hun vrienden in Sony’s ecosysteem zitten over te halen om over te stappen naar de Xbox? Twijfelachtig. Daarom Sony, kijk iets minder naar Microsoft en iets meer naar Apple.

Sluiten
Sony zou meer naar Apple moeten kijken en minder naar MicrosoftElden Ring cover